Jak stylem życia wpłynąć na aktywność MAOA?

Poniżej znajduje się szereg podejść opartych na stylu życia, diecie i suplementach, które można rozważyć w celu potencjalnego zwiększenia lub zmniejszenia aktywności MAOA. Pamiętając jednak, że zarówno zbyt niskie jak i zbyt wysokie poziomy neuroprzekaźników mogą powodować problemy. Zaleca się konsultację z lekarzem przed wprowadzeniem zmian mających wpływ na aktywność neuroprzekaźników  

1) Zarządzanie stresem 

Umiarkowany, okazjonalny stres może pomóc Ci przystosować się do stresujących sytuacji i zwiększyć możliwości radzenia sobie z nimi. Badania pokazują, że ostry stres zmniejsza aktywność MAOA, prowadząc do wyższych poziomów dopaminy i serotoniny, natomiast przewlekły stres powoduje nadaktywację MAOA. Wynikające z tego wyczerpanie monoamin w połączeniu ze zwiększonym stresem oksydacyjnym z produktów ich rozpadu może odgrywać kluczową rolę w zaburzeniach związanych ze stresem takich jak depresja

Osoby z niską aktywnością MAOA są bardziej narażone na upośledzenie funkcji osi HPA z powodu przewlekłego stresu. Może to skutkować PTSD czy zespołem przewlekłego zmęczenia. Liczne badania sugerują, że stres emocjonalny w dzieciństwie i okresie dojrzewania dodatkowo zwiększa ryzyko zachowań antyspołecznych, agresywnych i nadpobudliwych, a także zwiększa ryzyko depresji, zatkanych tętnic i otyłości u nosicieli niskoaktywnych wariantów MAOA

Wykazano, że negatywne wydarzenia życiowe doświadczane przez kobiety w ciąży mają wpływ na ich dzieci, szczególnie jeśli dzieci nosiły małoaktywne warianty MAOA [3]

 

Zarządzenie stresem, joga, hobby mogą pomóc

 

2) Rzucenie palenia

Substancje zawarte w tytoniu inne niż nikotyna działają jako inhibitory MAOA, prawdopodobnie pogarszając negatywne skutki wariantów zmniejszających aktywność MAOA

 

3) Zmniejszenie ilości monoamin w diecie 

Oprócz neuroprzekaźników monoaminowych MAOA rozkłada również monoaminy dietetyczne, takie jak tyramina, fenetylamina, tryptamina i histamina. Większa ich ilość w diecie powoduje, że mniej MAO „zostaje” do rozkładu serotoniny czy dopaminy, czyli przy wolnym MAOA może być to problematyczne

 

4) Ćwiczenia

Umiarkowane ćwiczenia powodują ogólny wzrost transmisji monoamin, co poprawia funkcjonowanie mózgu, motywację i adaptację do ćwiczeń. Badania na zwierzętach pokazują, że ćwiczenia fizyczne mogą zwiększać poziom monoamin poprzez zmniejszenie aktywności MAOA. Chociaż osoby z wariantami zwiększającymi MAOA mogą mieć trudniejszą motywację do ćwiczeń (ze względu na niższy poziom dopaminy), mogą one najbardziej skorzystać z obniżających MAOA efektów aktywności fizycznej

 

4) Umiarkowana ekspozycja na słońce

Aktywna witamina D obniża poziom MAOA i zwiększa produkcję dopaminy i serotoniny w badaniach na komórkach mózgowych. W oparciu o te wstępne ustalenia, zwiększenie poziomu witaminy D we krwi może pomóc w przeciwdziałaniu negatywnym skutkom wariantów MAOA, które zwiększają poziom tego enzymu.

 

5) 5-HTP 

Jeden z aminokwasów (tryptofan) jest przekształcany w mózgu najpierw do 5-HTP a na końcu do serotoniny. Pokarmy bogate w tryptofan – takie jak owies, banany, suszone śliwki, mleko, tuńczyk, ser, chleb, kurczak, indyk, orzeszki ziemne i czekolada – mogą pomóc przywrócić normalny poziom serotoniny u osób z wysoką aktywnością MAOA. Co ważne, suplementów 5-HTP nie wolno łączyć z inhibitorami MAOA, ponieważ może to podnieść poziom serotoniny do niebezpiecznego poziomu i spowodować zespół serotoninowy. Objawy tego stanu obejmują pobudzenie, majaczenie, gorączkę, drżenie i nadciśnienie

 

6) Dietetyczne flawonoidy 

Flawonoidy to przeciwutleniające związki roślinne szeroko badane pod kątem ich potencjału w zapobieganiu przewlekłym stanom zdrowia. Co ważne, następujące hamowały MAOA w probówkach i badaniach na zwierzętach:

- Kwercetyna: znajduje się w żywności, takiej jak kapary, cebula, bakłażany, szparagi, kasza gryczana, jagody, jabłka, pomarańcze, miód, orzechy i herbata; występują również w suplementach, takich jak ziele dziurawca, miłorząb dwuklapowy i wrzos

 -Resweratrol: znajduje się w czerwonym winie i żywności, takiej jak winogrona, gorzka czekolada, jagody

- Apigenina: występująca w produktach spożywczych, takich jak pietruszka, seler, cebula, karczochy, pomarańcze, herbata i kiełki pszenicy; występuje również w suplementach, takich jak Ginkgo biloba, propolis i rumianek

- Luteolina: znajduje się w produktach spożywczych, takich jak seler, pietruszka, cebula, owoce cytrusowe, brokuły, kapusta, rozmaryn i oregano; występują również w suplementach takich jak mniszek lekarski, ekstrakt z liści oliwnych i rumianek

- Chryzyna: występuje w produktach spożywczych, takich jak miód i boczniak, oraz w suplementach, takich jak propolis, passiflora i mięta

- Fisetyna: znajduje się w żywności, takiej jak truskawki, jabłka, persimmons, cebula, winogrona, kiwi i korzeń lotosu

Te flawonoidy mogą przeciwdziałać negatywnym skutkom wysokoaktywnych wariantów MAO poprzez zwiększenie poziomu serotoniny, dopaminy i norepinefryny oraz zmniejszenie stresu oksydacyjnego spowodowanego przez ich produkty uboczne

 

7) Ginkgo Biloba

Ekstrakt z miłorzębu dwuklapowego hamował aktywność MAOA w probówkach, głównie ze względu na obecność flawonoidu kaempferol. U szczurów ekstrakt z miłorzębu dwuklapowego zapobiegał wzrostowi poziomów MAOA spowodowanemu starzeniem się i przewlekłym stresem

 

8) Kurkumina

Kurkumina i pochodne związki chemiczne hamowały MAOA w wielu badaniach na probówkach i szczurach

 

9) Kozieradka

Kozieradka jest stosowana w medycynie ludowej w stanach lękowych i depresyjnych.


10) Propolis

może również odgrywać rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych i niektórych chorób neurodegeneracyjnych. W świetle tego badania potrzebne są obecnie bardziej obszerne i szczegółowe badania nad specyficzną aktywnością hamującą MAO-A i MAO-B. 

 

1.      Why Is MAOA Important + How To Change MAOA Activity, selfhacked.com

2.  "Total monoamine oxidase (MAO) inhibition by chestnut honey, pollen and propolis" O. Yildiz, F. Karahalil, Z. Can, H. Sahin & S. Kolayli, Journal of Enzyme Inhibition and Medicinal Chemistry Volume 29, 2014, Pages 690-694, Published online: 24 Oct 2013