PQQ – tajemnicza substancja, która genialnie wpływa na mitochondria

PQQ czyli pirolochinolinochinon to substancja, która oprócz tego że chroni mitochondria przed uszkodzeniami wywoływanymi przez wolne rodniki to także pobudza produkcję nowych mitochondriów. Wchodzi w interakcję z PGC1a, ale też aktywuje inne czynniki transkrypcyjne jak NRF2 czy TFAM. Jest kluczowym kofaktorem w jednej z podjednostek białkowych wchodzących w skład kompleksu I w łańcuchu transportu elektronów. 

PQQ przypisuje się wiele właściwości, nadal jest też przedmiotem wielu badań. W 2003 roku w Nature ukazał się artykuł, w którym w badaniach na myszach pokazano, że zwierzęta na diecie ubogiej w PQQ cechowały się upośledzeniem funkcjonowania układu rozrodczego i odpornościowego. U zwierząt wystąpiło też zahamowanie wzrostu, ich skóra była cienka i podatna na uszkodzenia. Potomstwo tych myszy miało mniejsze szanse na przeżycie kilku pierwszych dni po narodzinach, a co najważniejsze myszy z niedoborem PQQ miały o 30-40% mniej mitochondriów, zaś te mitochondria, które miały były nienaturalnie małe i nie funkcjonowały prawidłowo. Żadnego z tych objawów nie zauważono u myszy, w których diecie PQQ było 

PQQ bierze udział w aktywacji jednego z enzymów biorących udział w produkcji kolagenu. Wpływa pozytywnie na reprodukcję, rozwój na wczesnych etapach zycia, wzrost czy funkcjonowanie układu odpornościowego. Chroni komórki nerwowe przed degeneracją, pobudza wzrost komórek nerwowych i pomaga w tworzeniu między nimi nowych połączeń. PQQ redukuje uszkodzenia spowodowane przez udar  

Są badania, które sugerują, że PQQ może mieć właściwości przeciwzapalne, neuroochronne, a także może stymulować syntezę czynnika wzrostu nerwów (NGF). Jedno z badan pokazało, że przyjmowanie 20mg PQQ dziennie wpłynęło pozytywnie na pamięć krótkotrwałą, umiejętność skupienia czy zdolność przetwarzania informacji. Efekty są bardziej widoczne, jeżeli PQQ łączy się z CoQ10 

PQQ hamuje tworzenie mleczanu z pirogronianu w obecności NADH (reakcja przednia), podczas gdy zwiększa konwersję mleczanu do pirogronianu w obecności NAD + (reakcja odwrotna). Mechanizm molekularny leżący u podstaw regulacji aktywności LDH za pośrednictwem PQQ przypisuje się utlenianiu NADH do NAD + przez PQQ. Rzeczywiście, związany z PQQ LDH utlenia NADH, wytwarzając NAD + i znacząco katalizuje konwersję mleczanu do pirogronianu. Ponadto PQQ tłumi komórkowe uwalnianie mleczanu i zwiększa poziomy wewnątrzkomórkowego ATP w fibroblastach NIH / 3T3.  

PQQ jest obecny w żywności, bardzo dużo zawiera go co ciekawe mleko ludzkie (140-180 mcg na kg). Bardzo duża zawartość PQQ jest w kakao (800mcg/kg)

 

Bibliografia:

Lee Know „Mądre mitochondria”

Identyfikacja dehydrogenazy mleczanowej jako ssaczego białka wiążącego pirolochinolinę chinon (pqq) - raporty naukowe, legatechnics.com

Dietary pyrroloquinoline quinone (PQQ) alters indicators of inflammation and mitochondrial-related metabolism in human subjects J Nutr Biochem 2013, Calliandra B Harris, Winyoo Chowanadisai, Darya O Mishchuk, Mike A Satre, Carolyn M Slupsky, Robert B Rucker

Recent progress in studies on the health benefits of pyrroloquinoline quinone, Biosci Biotechnol Biochem, Mitsugu Akagawa,  Masahiko Nakano, Kazuto Ikemoto